Ca sa sarbatorim romaneste mini-vacanta de 1 Decembrie de anul acesta, am decis sa purcedem pe un traseu care tot astepta un weekend prelungit ca sa fie parcurs. Chiar daca iarna se anunta la ea acasa in N-ul tarii, am mai avut experiente placute (vezi Road Trip Sighisoara) si in alte ierni asa ca, echipati corespunzator, am pornit spre Tinutul Manastirilor. Traseul propus si urmarit intocmai (cu mici omisiuni) cuprinde o selectie impresionanta de Biserici si Manastiri dar si de locuri memoriale sau cetati, castele si conace. O lista detaliata si informatii utile gasiti, ca de obicei, in Documentul Road-Tripului din pagina de Downloads. Mai jos lista completa de obiective si detalierea celor pe care le-am vazut:

 1. Hanul Ancutei
 2. Castelul Sturdza de la Miclăușeni
 3. Casa memorială Vasile Alecsandri de la Mircești
 4. Conacul Cantacuzino-Pașcanu din Popești
 5. Iași și Monumentul Unirii
 6. Palatul Culturii din Iași 
 7. Bojdeuca lui Creanga
 8. Teiul lui Eminescu
 9. Parcul Copou
 10. Casa memorială Mihail Sadoveanu din Iași
 11. Palatul Cuza de la Ruginoasa
 12. Casa memorială Ion Creangă din Humulești
 13. Mănăstirea Văratec
 14. Mănăstirea Agapia
 15. Cetatea Neamtului
 16. Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă
 17. Manastirea Neamt
 18. Manastirea Dragomirna
 19. Manastirea Putna
 20. Chilia lui Daniil Sihastrul
 21. Manastirea Moldovita
 22. Manastirea Sucevita
 23. Manastirea Voronet
 24. Manastirea Humor
 25. Manastirea Arbore
 26. Manastirea Bistrita
 27. Curtea Domneasca din Piatra Neamt
 28. Turnul lui Stefan cel Maredadas

Ca sa fac un scurt rezumat, noi am vizitat tot ce apare mai sus in weekendul prelungit cu ocazia zilei nationale (30.11-04.12) insa se poate face si in 3-4 zile, vara cand este ziua mai lunga. Am parcurs ~1500Km cu un consum mediu foarte bun, avand in vedere temperaturile scazute, datorita in mare parte a drumurilor foarte bune. Detalii despre distante si timpi gasiti in document.

Primul pe lista, cum vii dinspre Bucuresti, lihnit de foame dupa drumul de aproape 4 ore, pare a fi o alegere buna Hanul Ancutei. Si este, probabil. Dar la fel de probabil si-au luat-o-n cap ca au un nume (de fapt nu “ei” ci hanul) si servirea cam lasa de dorit…sau poate am nimerit noi intr-o zi proasta (de Sf. Andrei!). Cert este ca Hanul Ancutei, chiar daca nu mai este cel original (fiind demolat de 2 ori si reconstruit) este un bun punct de plecare in tinutul povestirilor ce ne-au incantat copilaria.

Aproape de Ancuta si hanul ei, la o azvarlitura de batz si 2-3 curbe, se inalta falnic cu ale lui mutzutzoaie neogotice, Castelul Sturdza de la Miclăușeni. Cu o istorie interesanta si lunga, ce incepe tocmai prin anii 1400, castelul Sturdza, chiar daca in forma lui actuala este mult mai recent, ne ofera o incursiune in vremurile tulburi care l-au adus in starea asta (chiar daca la exterior arata foarte bine, interiorul insa…este o alta poveste).

Ghidul, care are biroul in cladirea din stanga, ne-a plimbat pe cele doua nivele ale castelului povestindu-ne, cu o foarte mare atentie la detalii, o parte din istoria familiei Sturdza facandu-ne o mica idee despre “viata la palat”. Tot mobilierul de lemn, ornamentele si picturile de pe pereti precum si o mare parte din colectia de  carti rare (aprox 60.000 de exemplare) au fost distruse ori in incendii ori vandalizate de  catre soldatii rusi din timpul celui de-al doilea razboi mondial (ce foloseau cartile pe post de “lemn de foc” in sobe).

 

 

Terasa castelului are vedere spre curtea interioara, primul copac pe care-l vedem fiind un arbore de ginkgo biloba. In unele camere inca se poate vedea arhitectura originala a castelului: o placa de parchet, un dulap cu vas de spalat – ascuns, o soba cu insertii aurite sau baia turceasca a Mariei Ghica (sotia lui George Sturdza).

Casa memorială Vasile Alecsandri de la Mircești…era inchisa. Am ajuns pe la 4:30 acolo si pentru ca trebuia sa mai ajungem si la Iasi n-am zabovit prea mult. Acest conac a fost construit chiar dupa planurile poetului iar exponate muzeului reconstruiesc cronologic etapele din viata scriitorului Vasile Alecsandri.

Iași și Monumentul Unirii

Am ajuns pe inserate si ne-am cazat la Hotel Moldova, fix in miezu orasului, ba chiar am avut si-o vedere de nota 10 catre palatul culturii. Dupa o plimbare scurta (ca era frig) in jurul palatului, am tras cateva poze, am beut un vin fert la casutele din centru, ne-am incalzit la flacara monumentului unirii si-ntr-un final am poposit la Bolta Rece (cu rezervare in prealabil).

Aici am mancat jos in crama unde este o atmosfera foarte primitoare, servire impecabila, muzica de petrecere live si mancare…ca la mama ei acasa! Recomand!!!

Palatul Culturii din Iași…foarte frumos pe din-afara dar destul de simplu la interior. Pentru ca am nimerit pe timp de sarbatoare mare, intrarea a fost gratuita. Altfel, nu cred ca as recomanda un muzeu al instrumentelor muzicale  si unul de pictura.

Casa memorială Mihail Sadoveanu din Iași…pai se putea sa nu-si dea ei (statu’) cu firma’n cap? Si acest obiectiv dar si bojdeuca lui Creanga erau inchise fix pe 30 si 1. Adica exact atunci cand are lumea liber si-ar vrea sa le viziteze….altii nu stiu cum sa construiasca nocturne si sa tina muzeele cat mai mult deschise si unii nu le deschid deloc…

DSC_313_resize

Bojdeuca lui Creanga care era la fel de inchisa ca si casa de mai sus. Totusi aici era un paznic ce ne-a permis accesul in perimetru. Dar atat. Am facut cate poze la bojdeuca, statuie si la treptele teatrului de vara, pe a carui scena se joaca povestile lui Creanga…vara…si cand nu e sarbatoare.

Teiul lui Eminescu si Parcul Copou…nici frigu si nici zapada nu ne-au oprit sa vedem bustul Veronicai…

Palatul Cuza de la Ruginoasa, construit tot de neamul Sturdzestilor, gazduieste muzeul memorial A. I. Cuza deschis inca din 1982, la 4 ani dupa ce a fost restaurat ca urmare a distrugerilor din timpul celui de-al doilea razboi mondial. O ultima amenajare si remodelare a fost facuta in 2012-2013.

Initial Cuza a fost inmormantat langa biserica de langa Palatul de la Ruginoasa insa osemintele acestuia s-au perindat prin mai multe locuri (in biserica, la Curtea de Arges ca in final sa ramana pana in ziua de astazi la biserica Trei Ierarhi din Iasi).

Interiorul este foarte frumos, pastrand o buna parte din mobilierul initial, restul fiind donatii de mobila specifica timpului. De ziua nationala accesul a fost gratuit, vizita facandu-se pe un traseu marcat, fiecare exponat avand povestea scrisa.

Casa memorială Ion Creangă din Humulești este locul pe care nu trebuie sa-l ratezi daca esti prin zona sau mai ales daca ai si copii. Este un prilej bun pentru cei mici sa vada “pe viu” personajele amintirilor lui Creanga si pentru adulti sa-si aduca aminte cu drag de vremurile in care le citeau ca lecturi suplimentare.

Mănăstirea Văratec care se afla nu de parte de Targu Neamt (~12Km) a fost terminata de zidit in anul 1812, insa abia in anul 1841, dupa zugravirea ei cu pictura, ea fiind complet terminata si sfintita.

Pe strada Mihai Eminescu, ce se afla pe drumul dintre Varatec si Agapia sau Agapia si Varatec poti vedea albind Padurea de Argint cu ai ei Codri de arama care sunt arie protejata de interes national datorita speciei de gorun secular (peste 130 ani) si fac parte din rezervatia naturala Padurea de Argint.

„De treci codri de arama,

de departe vezi albind

S-auzi mandra glasuire

a padurii de argint,

Acolo, langa izvoara,

iarba pare de omat,

Flori albastre tremur ude

in vazduhul tamaiet”

M. Eminescu – Calin (file din poveste)

Mănăstirea Agapia din judetul Neamt este singura asezare monahala din tara care poarta numele de “dragoste crestina” – grecescul “agapis”. Manastirea si-a preluat numele de la Sihastrul Agapie care, conform traditiei ar fi ridicat in secolul al XIV-lea, in aceasta zona a Neamtului o bisericuta din lemn. Numele acestui calugar a fost preluat apoi si de muntii care inconjoara manastirea, de parau si de asezarea din vale.

Ziua scurta de iarna ne-a trimis repejor la cazarea din Targu Neamt (Pensiunea Aristocratis) unde am fost tratati asa cum ne place. Camere mari, mobilier de calitate, paturi foarte confortabile, parcare mare si mancare…dementiala. Pacat ca nu prea au avut program “artistic” cu ocazia zilei nationale (dealtfel niciuna din cele 3 cazari n-au avut).

Cetatea Neamtului – foarte frumos restaurata in 2009, majoritatea incaperilor mobilate si explicate. Pentru a ajunge la cetate trebuie sa va faceti incalzirea de dimineata deoarece drumul este destul de abrupt insa pe parcurs vezi avea destule locuri de popas si suficiente panouri care explica flora si fauna din zona (pacat ca sunt vandalizate deja…).

Rezervaţia de zimbri Dragoş Vodă se afla peste drum de Nemtisor, cum te uiti din cetate, pe DN 15B spre Manastirea Neamt. Semne sunt suficiente pentru a nu o rata. In afara de cerbi si cativa zimbri plictisiti de atatia vizitatori nu prea aveti ce vedea (nou).

Insa, la intersectia dintre soseaua 15B si 155C se afla Administrația Parcului Natural Vânători Neamț la intrarea careia s-a construit o punte de lemn suspendata (250m lungime si 15m inaltime) de pe care se pot admira zimbrii in habitatul lor. Aici vedeti si un clip cu puntea suspendata: link.

Manastirea Neamt, care probabil ar fi impresionat mai mult daca am fi venit intr-un anotimp mai viu. Biserica nepictata, lipsa florilor si prezenta gerului nu au facut impresie buna insa sentimentul de lacas sfant persista imediat ce treci de poarta.

Pe drum am zarit si o biserica foarte frumoasa si (aparent) proaspat pictata: Biserica Sfantul Ioan Iacob

DSC_542m_resize

Ziua urmatoare am plecat spre tinutul manastirilor…spre Suceava. Pe drum (E85) la intersectia cu drumul national 2E (spre Gura Humorului) se vede reclama manastirilor 🙂 (localitatea Spatareti)

DSC_585_resize

Cetatea Sucevei – am zis ca daca tot suntem prin zona, sa aruncam un ochi si la cetatea de scaun a Sucevei. Am tras cateva cadre si apoi ne-am suit inapoi pe sa.

Cetatea a fost construita la sfarsitul secolului al XIV-lea de Petru I Mușat, a fost fortificata in secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare si distrusa in secolul al XVII-lea (1675) de Dumitrașcu Cantacuzino.

DSC_590m_resize

Nu stiu daca v-am mai zis, dar drumurile in aceasta zona sunt foarte foarte bune (lasand la o parte cele 2-3 pietricele care mi-au sarit pe parbriz si l-au zgariat in aceste 4 zile).

Manastirea Dragomirna, detine o biserica unica in Romania pentru proportiile sale neobisnuite. De departe este cea mai inalta si cea mai stramta biserica intemeiata vreodata. Peretii sai nu sunt pictati, dar sunt decorati cu gravuri din piatra. Biserica, dedicata Pogorarii Duhului Sfant, este incomparabil mai inalta (40m) si unica nu numai in Moldova, dar in toata Romania. In anul 1627, printul Miron Barnovschi, ruda cu familia Movila, care a construit Manastirea Sucevita, a inceput sa construiasca cea mai puternica fortareata monahica din Moldova. Pana atunci, Dragomirna era vulnerabila.

Manastirea gazduieste si un muzeu de vesminte si obiecte bisericesti foarte vechi si foarte importante.

Manastirea Putna

“Stefan-Voda cel Bun, cand s-au apucat sa faca Manastirea Putna, au tras cu arcul dintr-un varfu de munte ce este langa manastire. Si unde au agiunsu sageata, acolo au facut prestolul in oltariul” spuse Ion Neculce. Eu tot ce va pot spune ca asezarea manastirii se afla intr-un colt de natura care si iarna este viu si colorat.

Chilia lui Daniil Sihastrul, se afla nu departe de Manastirea Putna, si este locul unde duhovnicul David (asa cum a fost el calugarit la 16 ani) s-a retras sa se roage in liniste, imediat ce a devenit schimonah de Daniil. A fost vizitat, in 1451 de Stefan cel Mare (cu care a avut mai multe intrevederi) caruia i-a prezis ca o sa devina domnitorul Moldovei (1457). Ce este foarte remarcabil este ca a fost considerat un sfant inca din timpul vietii vindecand pe cei bolnavi, alungand demonii si alinand suferintele.

Manastirea Moldovita, cu hramul “Buna Vestire” a fost construita in 1532 de voievodul Petru Rares (fiu lui Stefan Cel Mare) cu 500m mai “la vale” de initiala manastire Moldovita care s-a prabusit in secolul al XV-lea. Punctul de atractie al Manastirii il considera pictura exterioara, mai ales cea de pe peretele sudic al bisericii.

Drumul dintre Moldovita si Sucevita…vedeti peisaje in ultimele 3 poze de mai sus. O zona deluroasa cu foarte mult potential turistic.

Manastirea Sucevita, cu hramul “Invierea Domnului”, are pictura exterioară cea mai bine pastrata din grupul bisericilor moldovenesti cu pictura exterioara.

La inceput o manastire de proportii modeste, al carei staret a fost chiar fondatorul ei, Gheorghe Movila, Sucevita a fost zidita cu cheltuiala intregii familii, devenind ulterior o adevarata emblema a boierilor Movilesti.

In muzeul manastirii se pastreza o capsula de argint aurit cu parul Elisavetei, sotia lui Ieremia Movila. In anul 1617 Elisaveta impreuna cu al sau fiu, Alexandrel a fost prinsa de turci si dusa in robie la Constantinopol, iar in semn de nemarginita durere, si-a taiat parul si l-a trimis la Sucevita.

Cazare Succevita, la Pensiunea Fagilor. O unitate de cazare foarte calduroasa, camere mari, curate, mobilier nou si mancare traditionala foarte gustoasa.

Manastirea Voronet, supranumita „Capela Sixtină a Estului”, este un complex monahal medieval construit in satul Voronet, astazi cartier al orasului Gura Humorului. Fiind ridicata in anul 1488 in numai 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme, reprezinta una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare (1457-1504).

De mici proporții, cu plan trilobat, având turla cu boltă moldovenească pe naos, biserica face parte dintre puținele monumente de arhitectură religioasă din nordul Moldovei care-și păstrează în mare măsură forma inițială

Manastirea Humor, construita in 1513 de catre Toader Bubuiog, a fost ultimul obiectiv de pe lista noastra de 1 Decembrie. Biserica Adormirii Maicii Domnului este fara turn, constructie tipica bisericilor din zona si a fost construita de un nobil nu de un print conducator.

Pot spune cu mana pe inima ca toate merita vizitate, fie iarna fie vara. Vara presupun ca “decorul” este mai viu si culorile incanta ochiul ceva mai mult, iar iarna se inchid mai devreme dar sunt mai putini turisti…

Oricum ar fi, va urez drum bun, zile insorite si Enjoy!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *